Skip to main content

Opleiding

De volledige opleiding, volgens de Ensaidmodevakscholenmethodiek, bestaat uit 8 vakken te weten; Modinette, Costumière, Tailleuse, Coupeuse, Modiste, Handwerkontwerpster, Coupeuse-Leidster en Lerares-Coupeuse.

De vakken Modinette, Costumière, Tailleuse en Coupeuse zijn in moeilijkheidsgraad opeenvolgend en dienen dus in de betreffende volgorde gevolgd te worden.

Modiste en Handwerkontwerpster zijn twee vakken die apart gevolgd kunnen worden. Deze vakken hebben meer met versiering en aankleding te maken dan met het naaien van eigen mode/kleding.

Om Lerares-Coupeuse te worden en zelf les te kunnen gaan geven dienen alle acht de vakken met goed gevolg te worden afgelegd.

Klik op het keuzemenu hiernaast voor uitgebreide informatie over ieder vak apart.

De exameneisen geven een vrij duidelijke beeld over de te maken werkstukken. Hierin worden ook de verschilende onderdelen per vak duidelijk weergegeven, zoals de te maken kledingstukken, de oefenwerkstukken en de borduurwerkjes.

Bij elk vak hoort een tekenboek met de naam van het vak. Het boek "Garneren en afwerken" omvat de oefenwerkstukken en de borduurwerkjes van alle vakken, behalve die van Modiste en Handwerkontwerpster.